W imieniu Zarządu i Rady Naukowej Fundacji Naukowej Żywienia Klinicznego Ambrosia, zwracam się z prośbą o przekazanie Członkom Izby, szczególnie farmaceutom pracującym w szpitalach, zaproszenia do udziału w trzeciej edycji kursu pt. “Żywienie pozajelitowe – kurs dla farmaceutów. Poziom 1.”.
Żywienie pozajelitowe wciąż, w wielu szpitalach, jest procedurą praktycznie niedostępną. Świadczenie to postrzegane jest jako bardzo trudne i skomplikowane, nie tylko ze względu na właściwy dobór składu mieszaniny żywienia pozajelitowego do stanu klinicznego pacjenta, ale również wymagania prawne i refundacyjne. Ogniwem, bez którego rozwój żywienia pozajelitowego w Polsce nie nastąpi, jest farmaceuta. Farmaceuta przygotowuje mieszaninę żywienia pozajelitowego, bierze pełną odpowiedzialność za jej stabilność fizykochemiczną i mikrobiologiczną. Jest zawodem medycznym, który powinien doradzać lekarzowi w doborze składu mieszaniny żywienia pozajelitowego i lekoterapii. Celem naszych kursów jest gruntowne przygotowanie farmaceutów do pracy z żywieniem pozajelitowym. Nasze kursy mają charakter praktyczny, większość zajęć ma formę warsztatów, dlatego przewidywana liczba uczestników to 14 osób.
Za ukończenie kursu oraz zaliczenie egzaminu uczestnik otrzyma 15 punktów dydaktycznych przyznanych przez Centrum Kształcenia Podyplomowego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowcami będą osoby związane z Fundacją, posiadające ogromne doświadczenie i wiedzę w tym temacie.
Planowany termin kursu to 28.01 – 29.01.2025, Centrum Leczenia Żywieniowego WSS im. M. Pirogowa w Łodzi. Załączam dokładny program kursu, który zakończony zostanie egzaminem.
Kurs jest prowadzony w ramach działań statutowych Fundacji i jest darmowy dla kursantów.
Informacja i zaproszenie do udziału w kursie w załączniku.
Z poważaniem,
dr n. farm. Sylwia Osowska
Prezes Fundacji
Zaproszenie Kurs żywienia pozajelitowego dla farmaceutów. Poziom 1. 28-29.01.2025